Εκτός λειτουργίας το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Εκτός λειτουργίας το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 5159/26.01.2010

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Οικονομικών

Τρεις μήνες πέρασαν από τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης και το νέο κτίριο ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία για τους κατοίκους της πόλης. Οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχουν μεταφερθεί στο επιβλητικό κτίριο, αλλά παραμένουν διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια της πόλης, δυσχεραίνοντας τις συνδιαλλαγές με το κοινό. Λειτουργικά λοιπόν, το νέο δημαρχείο δεν είναι στο στάδιο να δεχτεί πολίτες, καθώς η μεταφορά των υπηρεσιών απαιτεί χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου.

Πέραν τούτων όμως, η μη λειτουργία του νέου δημαρχείου στοιχίζει στον Δήμο Θεσσαλονίκης 125.000 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων που μισθώνει ο δήμος, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι από την μη λειτουργία του νέου κτιρίου χάνεται και το 20% επί των ακαθάριστων εσόδων από το νέο υπόγειο πάρκινγκ 851 θέσεων, που επίσης δεν λειτουργεί και σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε ανάσα για το πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει η εξόφληση του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον λογαριασμό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευάστριας εταιρείας. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν έχει υπογράψει ακόμη την εκταμίευση για την εξόφληση της τελευταίας δόσης προς την κοινοπραξία, που ανέλαβε το έργο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού που εκκρεμεί προς την κατασκευάστρια εταιρεία, έτσι ώστε να τεθεί σε άμεση λειτουργία το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας τους πολίτες της πόλης μας;

Απαντήσεις Υπουργείων